Skuleskogens Nationalpark

Skuleskogens Nationalpark

Där berg möter hav

Skuleskogen inrättades år 1984 som Sveriges 19:e nationalpark. Ingen annanstans är Bottenhavet så djupt och öarna så höga som längs Höga Kusten. Det är de rödaktiga klipporna av Nordingrågranit, landhöjningskusten och barrskogen i gränslandet mellan syd och nord som är typiskt för nationalparken. Från någon av de tre entréerna når du leder och sevärdheter.

Entréer

Entré Väst

Entré Väst ligger i nationalparkens nordvästra hörn cirka 300 meter över havet. Denna entré har mycket hög grad av tillgänglighet. Från parkeringen går en bred träramp 200 meter in i skogen till ett stort trädäck med sittplatser, eldstad och informationstavlor om Skuleskogen och Världsarvet Höga Kusten. Härifrån går en grusad gångväg anpassad för rullstol ut mot utsiktsplatsen Nylandsruten. Stig mot Långtjärnhällorna och vidare in i nationalparken ansluter efter cirka 300 meter.

Entré Syd

Entré Syd ligger på Mobergets växtliga sydsluttning och är till stora delar byggd i den rödaktiga nordingrågraniten. Från entrén kan du som besökare sitta ner och betrakta den storslagna utsikten över Bottenhavet. Här passerar även Höga Kusten-leden och i nära anslutning till entrén gör leden en avstickare ner till sandstranden vid Kälsviken, en mycket populär strand varma sommardagar. Entré Syd är den enda entrén som är tillgänglig under vinterhalvåret.

Entré Nord

Från parkeringen vid nationalparksgränsen går en 70 meter lång träramp in till entréplatsen vid kanten av Salsviksbäckens branta strandbrink. Här vid Krypenbergets fot och mitt bland högstammade granar och aspar, finns sittplatser, eldstad och information för besökare.

Upplevelser

Från någon av de tre entréerna i syd, nord och väst når du ca 3 mil med vandringsleder och en mängd intressanta platser och sevärdheter. Den södra entrén är utan tvekan den mest använda. Härifrån är det nära till Skuleskogens allra största sevärdhet, Slåttdalsskrevan. Men det finns andra vägar. Från västra entrén är vandringen något längre men med mycket större behållning. Väl framme vid skrevan kan du ta en fikapaus eller ett dopp vid idylliska Tärnättvattnen eller vandra upp till Slåttdalsberget för en av Höga Kustens vackraste utsikter. Från södra entrén finns även möjlighet till enklare vandring längs kusten till Näskebodarna eller Tärnättholmarna.

 

Slåttdalsberget

Slåttdalsberget består av nordingrågranit och är i de övre delarna mer eller mindre helt trädlöst. Efter isens avsmältning var berget en period ett stort grund strax under havsytan. Härifrån bjuds du på en vacker utsikt över hav och skog.

Slåttdalsskrevan

Slåttdalsberget delas i den norra delen av den cirka 200 meter långa och 30-40 meter djupa Slåttdalsskrevan. En magisk plats i Skuleskogen som bara måste upplevas. Där skrevan nu gapar tom bildades för 1200 miljoner år sedan en diabasgång. Flytande magma trängde upp från jordens inre och stelnade. Den mer lättvittrade diabasen har sedan eroderat bort. Flera istider och efterföljande hav och landhöjningsprocesser har med tiden hjälpt till att rensa ur skrevan.

 
Tärnättholmarna

Vid Tärnättholmarna syns tydliga spår av landhöjningen. De tidigare två holmarna kan nu nås via smala landbryggor av sand. Här ute finns övernattningsstugor att nyttja för vandrade. På utsidan av holmarna finns härliga klippor för sol, bad och strövtåg. Tärnättholmarna ligger 3,5 km från Entré Nord.

Nylandsruten och Långtjärnhällorna

Nylandsruten når du cirka 800 meter från Entré Väst och är ett så kallat kalottberg där bergets översta del aldrig har varit under havsytan efter senaste istiden. Tittar du mot öster ser du ytterligare ett kalottberg. Utsiktsplatsen bjuder på milsvid utsikt i klart väder. Härifrån ser du förutom en stor del av nationalparken även Skags fyr i nordost, naturreservatet Trysunda i öster och Ulvöarna i sydost. Nedanför branten blänker Svarttjärns mörka vattenspegel. Njut!

Cirka 1,2 km från Entré Väst går en slinga runt Långtjärnhällorna. En fin och lättvandrad stig som till största delen går på hällmarker och träspång. Vid bra väderlek bjuder slingan på fantastiska vyer över Höga Kusten och nationalparken.

Näskebodarna

Näskebodarna är en fäbodvall som började användas på mitten av 1800-talet som en utpost för vårens strömmingsfiske. Du når fäbodvallen cirka 3,8 km från Entré Syd och är ett utmärkt mål för en dagsvandring. Här kan du grilla, övernatta i stugan eller tälta på vallen. Respektera intilliggande privata sommarstugor.

Kälsviken

Sandstranden i Kälsviken är populär varma sommardagar. Den ligger cirka 1 km från Entré Syd. Den skyddade viken och det jämna sandunderlaget är idealiskt för tältning.

Lämna din mailadress här om du vill få erbjudanden & nyhetsbrev!


You are now subscribed